De Via Alpina als leidraad

Scuol-S-charl: Etappe 67 van de Rode Route van de Via Alpina

Om de kaart te vergroten a.u.b. op het vakje in de linkerbovenhoek klikken! De grotere kaart opent op een nieuwe pagina.


12 juni 2017

“Allegra! Eu sun rivada a Scuol…”

Allegra! Eu sun rivada a Scuol…” betekent “Hallo! Ik ben in Scuol aangekomen…” in het Vallader, het Rhätoromaans dat wordt gesproken in Scuol en het gehele Unterengadin. Dat aankomen was gisteren. Vanochtend ben ik om kwart voor negen vanuit Hotel Altana waar ik al tien jaar regelmatig en met veel plezier logeer, begonnen aan de voor mij eerste etappe van de Via Alpina: Etappe R67 van Scuol naar S-charl over een afstand van iets meer dan 12½ km. Het was een spectaculaire tocht, die begon met het oversteken van de Inn over een meer dan een eeuw oude voetgangersbrug en een indrukwekkend zicht op de kerk van Scuol.

20170611_150510
Kerk van Scuol gezien vanaf de voetgangersbrug over de Inn (11 juni 2017)

Vervolgens ben ik door de nauwe en een beetje duistere kloof waardoor de bergbeek de Clemgia met donderend geraas zich over een afstand van 2 km met een verval van 200 meter een weg naar de Inn baant, omhoog gelopen.

Woest ruisende Clemgia beek

Ik werd niet alleen omringd door indrukwekkende rotsformaties, maar ook verrast door prachtige orchideeën: het eerste groepje van twee Vrouwenschoentjes (Cypripedium calceolus) stond te bloeien in een stil plekje, vlakbij de luidruchtige beek. Het was een eerste ontmoeting: later op mijn tocht zag ik er vele meer, in grote groepen staan.

20170612_093634
Twee Vrouwenschoentjes (Cypripedium calceolus) verstild bloeiend bij een rots in de Clemgia-Kloof

Daarna werd het dal wijder en het gesteente duidelijk anders: door erosie waren in de loop van eeuwen enorme puinhellingen ontstaan, een droog gebied waarop weinig groeit.

S-charl: Puinhellingen in het dal van de Clemgia

Na ongeveer 3 uur vanaf vertrek uit Scuol en nog een half uur te gaan veranderde het landschap opnieuw: in de buurt van S-charl kwamen rijke alpenweiden en groene naaldbossen in zicht. Het Museum Schmelzra over beren en mijnbouw was vandaag gesloten.

20170612_122533
Het Museum Schmelzra bij S-charl over beren en mijnbouw

Daarna volgde een welverdiende rust met een groot glas Apfelschorle en een lichte lunch in de zon op het geheel vernieuwde houten terras bij Hotel Mayor. Ik zat op de eerste rij voor een bijzonder spektakel: het was blijkbaar de Grote Dag voor het jongvee om naar de hoger in het Val S-charl gelegen weidegebieden te gaan: de hele kudde liep door de dorpsstraat van S-charl. Wat een mooie afsluiting van mijn eerste etappe op de Via Alpina!

5 reacties

 1. Sonja

  Geweldig Pauline.
  Leuk om je zo te volgen. Door alle mooie foto’s krijgen we echt een idee hoe overweldigend mooi het daar is. En leerzaam ook! ! Dank je wel en succes met de volgende etappe.
  Groet vanuit Zweden. Sonja en Stephan.

 2. Cootje van den Engel-Schalkwijk

  Het werkt, die site van jou! Een prachtig verslag en mooie foto’s, ik zie je lopen.Zo valt er natuurlijk na afloop hier in Nederland niets meer te vertellen . Kijk uit naar het vervolg

 3. christinedamste

  Ha Pauline,
  Wat een prachtige start! En dit is nog maar het begin. Wel even anders dan de wandeling die ik afgelopen zaterdag samen met een vriendin maakte van Overveen, door de duinen via het strand, naar Zandvoort. Wandelen blijft een mooie bezigheid.
  Veel succes gewenst! Groetjes, Christine

 4. Tjeerd en Kees

  Dag nicht Pauline,
  Wat geweldig dat we je al wandelend kunnen volgen en vooral de beschrijving wat je ziet en de foto’s. Maar ook hier is het weer optimaal en daar is dan ook weer alles mee gezegd. Vanuit ons appartement is het uitzicht trouwens wel de moeite waard. Veel groeten Tjeerd en Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Wandelen in de bergen

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑