Om de kaart te vergroten a.u.b. op het vakje in de linkerbovenhoek klikken! De grotere kaart opent op een nieuwe pagina.
16 mei 2018
Gorizia: een rondje door de stad en over de grens
Vanochtend was het ontbijt weer even uitgebreid als in Triëst, maar toch weer anders: niet meer de gegrilde aubergines en courgettes of de geschaafde venkel van Signore Stefano, maar ingelegde groenten, zoals zoetzuur van paprika (agrodolce di peperoni) of paddenstoelen in olie (funghi sott’olio), die hier lekkerder zijn dan dat ik ze kan maken, grote niet zure groene olijven en wel zure augurkjes. Natuurlijk ook de nodige zoetigheden, maar waar is de citroentaart…?! Nu kan ik nog even mijn eisen stellen, straks is het weer gewoon één dubbele bruine boterham met kaas met twee kopjes Lungo koffie – of ga ik door met die sterke espresso…?
Gesterkt door dit maal liep ik de stad in, zonder echt plan. Met enige zelfspot zei ik tegen mezelf, dat dit zo wel gemakkelijk is: als je geen vaste route hebt, kun je ook niet verkeerd lopen!
Mijn eerste doel was het Castello dat naar men vermoedt uit de 11e eeuw stamt en dat sindsdien vele malen verwoest, herbouwd en uitgebreid is. Het torent op een hoge rots boven de stad uit.
Vlakbij staan een museum (o.a. met het Museum over de Eerste Wereldoorlog) en een kapel uit 1398, de Cappella di S. Spirito. Op een bord bij de hoge muren van het Castello staat een plattegrond van het complex.
- Goriza: Kapel voor S. Spirito uit 1598
- Gorizia: plattegrond van het Castello
Boven de toegangspoort prijkt de gevleugelde leeuw van S. Marco. Bij de schietgaten liggen de grote stenen kogels nog opgestapeld…
- Gorizia: de leeuw van S. Marco boven de toegangspoort tot de burcht
- Gorizia: uitzicht vanaf de toegangspoort tot de burcht
- Gorizia: één van de schietgaten van de burcht – de kogels liggen klaar
Het uitzicht vanaf de burcht is prachtig: je kunt de gehele omgeving overzien. Diep beneden ligt de Chiesa di S. Ignazio uit 1654 met de dubbele torens voorzien van uienspitsen.
- Gorzia: zicht op de St. Ignatiuskerk vanaf de burcht
- Gorizia: de St. Ignatiuskerk op de Piazza della Vittoria
Toen ik bij de Piazza della Vittoria aankwam, vond ik de kerk nog imposanter dan van veraf. Het kerkinterieur is ook indrukwekkend qua inrichting en kleur.
- Gorizia: het altaar van de St. Ignatiuskerk
- Gorizia: plafondschilderingen in de St. Ignatiuskerk
- Gorizia: zijaltaar en preekgestoelte in de St. Ignatiuskerk
Op de Piazza della Vittoria staat ook de beroemde Neptunusfontein, ontworpen door Nicolò Pacassi (1716–1790). Er stonden hekwerken met doek omheen; werklieden waren druk bezig met de restauratie. Ik was dan ook verbaasd om te zien dat, toen ik ’s avonds nog even een glaasje ging drinken bij een van de vele tentjes op het plein, zich een heleboel mensen verzameld hadden rondom de fontein. Er was eerst een optreden van een breakdance groep, en later kwamen er toespraken en live muziek. Het bleek die avond de officiële afronding van de restauratie te zijn! De fontein stond daarna te baden in het floodlight.
- Gorizia: de Neptunusfontein gaat schuil achter doek voor de restauratie
- Gorizia: de restauratie van de Neptunusfontein is afgerond
Mijn zwerftocht ging verder naar de Piazza Transalpina, het Plein van de Transalpina spoorlijn. Niet alleen de naam, maar ook de geschiedenis daarachter trok mij daarheen: het gaat over de vervaging van de grens tussen Italië en Slovenië, met als peildatum 1 mei 2004, de dag waarop Slovenië tot de Europese Unie toetrad. Aan de Sloveense zijde van de grens ligt de plaats Nova Gorica – aan de Italiaanse zijde van de grens ligt Gorizia. Beide plaatsen waren tot 2004 van elkaar gescheiden door wederom het IJzeren Gordijn. Er is veel te zien op het stationsplein: niet alleen het grote statige stationsgebouw uit 1906, maar ook de panelen met informatie over hetgeen zich heeft afgespeeld tussen 1947 (toen de grens tussen Italië en het toenmalige Joegoslavië dicht, maar dan ook echt dicht, ging) en 2004 (toen Slovenië bij de Europese Unie kwam).
Vanaf de Italiaanse kant ziet het er zo uit:
- Gorizia: grensbewaking met honden op herinneringspaneel op Piazza Transalpina (1947)
- Gorizia: ijzeren hek – IJzeren Gordijn op herinneringspaneel op Piazza Transalpina (1947)
- Gorizia: onrust op herinneringspaneel op Piazza Transalpina (1947)
Vanaf de Sloveense zijde ziet het er zo uit:
- Gorizia: Slovenië treedt toe tot de EU op herinneringspaneel op Piazza Transalpina (2004)
- Gorizia: Het hek tussen Slovenië en Italië op Piazza Transalpina staat er nog… (2004)
- Gorizia: Welkomstgroet voor de toetreding van Slovenië tot de EU op herinneringspaneel op Piazza Transalpina (2004)
De Tweede Wereldoorlog was niet de eerste keer in de 20e eeuw dat er gestreden is om Gorizia. Ook in de Eerste Wereldoorlog werden grote verwoestingen aangericht. Dit wordt duidelijk op een van de informatieborden, waarvan hieronder enkele foto’s. Het stationsgebouw ziet er anno 2018 weer monumentaal uit.
- Goriza: de verwoestingen rond de spoorlijn langs Gorizia in 1917 (Piazza Transalpina)
- Gorizia: het zwaarbeschadigde stationsgebouw in 1918 (Piazza Transalpina)
- Gorizia: het stationsgebouw op de Piazza Transalpina anno 2018
Er is een mozaïek op de grond rondom een metalen ronde plaquette, die de opengemaakte grens tussen Gorizia en Nova Gorica symboliseert: stenen zijn vreedzaam in een wijde kring weggesprongen.
- Gorizia: de tekst “Samen in Europa” in het Italiaans op de grens met Slovenië (Piazza Transalpina)
- Gorizia: symbolische grens tussen Italië en Slovenië op de Piazza Transalpina
- Gorizia: de tekst “Samen in Europa” in het Sloveens op de grens met Italië (Piazza Transalpina)
In dit kader is de plaquette die in de Via Roma, vlakbij de Piazza della Vittoria, aan een muur hangt opmerkelijk. Er staat een tekst op, die Paus Johannes Paulus II in 1992 heeft uitgesproken over Gorizia, waarin hij het belang van open grenzen tussen het Latijnse Europa en het Slavische Europa benadrukt.
In het stationsgebouw is ook Caffè Bordo gevestigd, waar ik neerstreek voor een kopje koffie. Was ik net een beetje beter aan het worden met mijn “Italiaans met handen en voeten”, kreeg ik een drankenkaart in het Sloveens! Met behulp van een handige vertaalwebsite Sloveens-Engels (PONS) kreeg ik de cappuccino die ik wilde: een fonetisch uitgesproken Kapučino.
Een klein “glossarium” van de koffiekaart:
- mali kava = een kleine koffie
- kava z mlekom = koffie met melk
- kava s smetano = koffie met slagroom
- bela kava = “witte” koffie, dus caffè latte
- cimetom = kaneel
- brez = zonder
- ječmenova kava = gerstekoffie
Daarna liep ik door het gebouw naar de andere kant. Daar kwam juist een goederentrein de tunnel uit en reed het station binnen. Het was een diesellocomotief; de lijn is niet geëlektrificeerd. Je kunt vanaf hier helemaal naar Bled in noordwestelijk Slovenië rijden – ja, echt iets voor de spoorromanticus!
- Gorizia: het perron van het stationsgebouw van Nova Gorica
- Gorizia: een goederentrein rijdt het station van Nova Gorica binnen
Via een grote omweg kwam ik uit bij het prachtige “Palazzo Coroni Cromberg” uit 1593. In het Koetshuis is een museum gevestigd. Het park is indrukwekkend – men was nog druk bezig met het herinrichten van het park. Ik ben daarom verder gelopen.
- Gorizia: beeld uit de16e eeuw in het Palazzo Coroni Cronberg
- Gorizia: beeldengroep in het park van Palazzo Coroni Cromberg
Niet alleen in dit park, maar op vele plaatsen in Gorizia is er groen in overvloed aanwezig – in bedoelde en onbedoelde zin, zoals de vijgenbomen die hier als onkruid uit de burchtmuren groeien!
- Een grote Italiaanse cipres (cupressus sempervirens) bij Palazzo Coroni Cromberg
- Gorizia: vijgenboom groeit als onkruid uit de muur van de burcht
Op de terugweg naar het hotel kwam ik door het Parco della Rimembranza, een park met herinneringsmonumenten aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog, Er staat een monument voor de gevallenen op zee uit de Tweede Wereldoorlog; het anker is van de kruiser Gorizia, vernoemd naar deze stad. Verder zijn er monumenten voor de Alpini en voor de burgers van Gorizia die niet uit de vernietigingskampen en uit Joegoslavië zijn teruggekeerd.
- Gorizia: monument in het Parco della Rimembranza ter ere van de “Alpini”
- Gorizia: monument in het Parco della Rimembranza voor de niet teruggekeerde burgers uit o.a. de vernietigingskampen

In het midden van het park is een rechthoekige vijver met bloemperken aan weerszijden. Het monument wekt eerst de indruk van letterlijk een puinhoop. Het is als het ware een dubbel oorlogsmonument… In 1923 heeft men een ronde tempel gebouwd ter nagedachtenis aan de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. Dit herinneringsmonument is door de Duitsers in 1944 vernield. Na de Tweede Wereldoorlog heeft men de brokstukken laten liggen als nieuw monument. Een foto van het oorspronkelijke gebouw staat erbij.
- Gorizia: ruïne van het oorlogsmonment van WO I in het Parco della Rimembranza
- Gorizia: een foto van het oorspronkelijke monument uit WO I in het Parco della Rimembranza
Hierna was het niet ver meer naar het hotel. Er is zoveel te zien in deze stad – alleen daarom zou ik er graag nog eens terugkomen. Morgen ga ik door met mijn tocht over de Via Alpina: het eerste gedeelte van Etappe B5 van Gorizia naar Cormòns.
Wat een mooie reis, veel interessante dorpen.
Hier was het vrij koel deze dagen. We waren in Leeuwarden, erg mooi tentoonstelling van Escher gezien, wel wat anders dan de Via Alpina maar ook prachtig…. Morgen wordt het warm.
Geniet van je reis en tot snel!