De Via Alpina als leidraad

De wandelaar

Wandelen in de bergen

Mijn naam is Pauline. Ik ben in 1958 geboren in Zürich, Zwitserland. Mijn eerste blikken waren dan ook gericht op de Zwitserse Alpen. Deze bergen hebben altijd mijn warme belangstelling gehad, in alle jaargetijden.

In 2017 ben ik begonnen met het volgen van de langeafstandswandeling “Via Alpina” om het imposante berggebied in Centraal-Europa te doorkruisen. Hoe kan dat beter dan te voet! De Via Alpina staat voor een langeafstandswandeling door de Alpen van Muggia bij Triëst in Noordoost-Italië door alle Alpenlanden naar Monte-Carlo in het Vorstendom Monaco. Hierover later meer op de pagina De Via Alpina 2024.

Mijn wandelingen zijn niet beperkt gebleven tot Europa! In december 2019 en januari 2020 én opnieuw in december 2023 heb ik twee indrukwekkende reizen gemaakt naar Nieuw-Zeeland – met als zwaartepunt de Nieuw-Zeelandse Alpen! Hierover meer in de menubalk van de website onder de koppen Nieuw-Zeeland 2019–2020 resp. Nieuw-Zeeland 2023–2024: daaronder staan de reisverhalen.

De Coronapandemie die begin 2020 losbarstte en tot begin 2022 duurde heeft ons allen hard getroffen en velen van ons belemmerd in het reizen. Hierdoor ben ik dicht bij huis gebleven: ik heb de verbinding gelegd tussen de bergen en Nederland. Mijn wandelingen gingen, en gaan nog steeds, over de “bergen en dalen” in Nederland (Wandelen in de Nederlandse “bergen”), langs de rivier de Rijn (Wandelen langs de Rijn), de rivier die in de Romeinse tijd, 2000 jaar geleden, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk vormde (Wandelen langs de Limes, de grens, van het Romeinse Rijk). Dit levert eveneens boeiende wandelingen op die ik in reisverhalen beschrijf, die onder die koppen zijn opgenomen.

Tekst en beeld

In het onderdeel De Via Alpina 2024 zijn verdeeld over twee pagina’s de 116 etappes van de nieuwe Via Alpina kort beschreven met hun vindplaats op het wandelplatform Outdooractive.com: klikt u a.u.b. voor de Etappes 1 tot en met 57 hier en voor de Etappes 58 tot en met 116 hier. De beschrijvingen op het platform van Outdooractive zijn in het Engels.

De afbeeldingen op deze website zijn afkomstig van diverse bronnen op internet (bij de pagina’s komen ze meestal uit Wikipedia) en uit eigen bezit (vooral bij de berichten heb ik ze zelf gemaakt). Iedere afbeelding kan met één muisklik worden geopend in een nieuw tabblad en met een klik op het pijltje naar links weer worden gesloten. Onder iedere afbeelding die niet van mijzelf is staat de bron (al dan niet verkort weergegeven) met een hyperlink naar de betreffende pagina op internet. Daar staat ook de maker van de afbeelding vermeld. Ik meen dat ik daarmee heb voldaan aan de eisen van het copyright. De header van deze website komt van de website pixabay.com: het is een panorama uit de Zuidelijke Alpen rond Barcelonnette in het Franse departement Alpes-de-Haute-Provence (regio Provence-Alpes-Côte d’Azur).

Disclaimer

De inhoud van mijn berichten komt geheel voor mijn verantwoordelijkheid: zij geeft mijn persoonlijke meningen en observaties weer. Hoewel ik vanzelfsprekend de nodige precisie heb betracht in het weergeven van de informatie, blijven gebruik en toepassing hiervan voor ieders eigen rekening en verantwoordelijkheid. Er is immers altijd voorzichtigheid geboden bij het wandelen in de bergen en zeker in hooggebergte als de Alpen: het brengt de nodige risico’s met zich. De vraag die mijn leidraad is, luidt: “Waarom zouden andere mensen hun leven moeten wagen om mij te redden uit problematische situaties die ik door dommigheid, onvoorzichtigheid en/of roekeloosheid zelf heb veroorzaakt?” Voor mij is het antwoord: “Ik kan geen geldige reden bedenken…“.

1 reactie

  1. Han Messie

    Dag Pauline,

    Ben het er mee eens dat voorzichtigheid in het Hooggebergte is geboden.
    Maar ja, veel mensen hebben er juist genoegen of zelfs plezier in om het gevaar, voor zover mogelijk, uit te dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Wandelen in de bergen

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑