Er is een nieuwe editie van de langeafstandswandeling Via Alpina uitgekomen: de Via Alpina 2023 met 116 etappes! Deze 2023-versie is te vinden op het wandelplatform Outdooractive. De oorspronkelijke Via Alpina dateert uit 2002 en bestond uit in totaal 341 etappes, verdeeld over de hoofdroute (de Rode Route, 161 etappes) van Triëst (Muggia) in Noordoost-Italië naar Monte-Carlo in het Prinsdom Monaco, en nog vier andere routes die bij de hoofdroute aanhaakten of ervan aftakten. De nieuwe versie gaat eveneens van Triëst naar Monte-Carlo, maar is ingekort door het integreren van de oorspronkelijke Groene Route (14 etappes, van Sücka in het Vorstendom Liechtenstein naar Lenk in het Berner Oberland, Zwitserland) in de Rode Route. Daardoor is de nieuwe versie drastisch ingekort. De Gele Route van Triëst naar Oberstdorf in Allgäu, Duitsland (40 etappes), de Paarse Route (66 etappes) van Tržaška koča na Dolič in Slovenië naar Oberstdorf en de Blauwe Route (61 etappes) van Riale in Italië naar Sospel in Frankrijk, maken niet langer deel uit van de nieuwe Via Alpina. De wandelingen op zich blijven wel bestaan, omdat zij grotendeels zijn gebaseerd op bestaande langeafstandswandelingen.

De Via Alpina 2023 is net als haar voorgangster opgesteld onder de auspiciën van de CIPRA, de Commission Internationale pour la Protection des Alpes. Klikt u a.u.b. hier voor nadere informatie over de CIPRA en de Alpine Convention van 1991. De CIPRA zelf is ook een member van Outdooractive: de Via Alpina 2023 staat ook op haar account.

Via Alpina 2023: “Eight countries, uncountable challenges, one passion
Met deze slogan presenteert de CIPRA de vernieuwde Via Alpina 2023 op het wandelplatform Outdooractive. Hieraan wordt toegevoegd dat deze langeafstandswandeling (van 1.918,3 km) het de wandelaars mogelijk maakt om alle acht Alpenlanden te doorkruisen over één pad, om grenzen over te gaan, om ervaringen te delen en om hun voorliefde voor alpiene cultuur en natuurschoon, en het behoud van dit alles, te ontdekken.

De informatie over de Via Alpina 2023 op de website van Outdooractive standaard in het Engels gegeven. Het is wel mogelijk om een andere taal te kiezen: onderaan de webpagina staat een rijtje talen waaruit gekozen kan worden, o.a. het Nederlands. De kwaliteit van de computervertaling is helaas (nog) een beetje magertjes…

De op het wandelplatform opgenomen informatie over de Via Alpina 2023 als geheel, maar ook per afzonderlijke Etappe, is onderverdeeld in zes hoofdstukken:

  • De Route (THE ROUTE)
  • Details (DETAILS)
  • De Routebeschrijving (TURN-BY-TURN DIRECTIONS)
  • De reis ernaartoe (GETTING THERE)
  • Lezen (LITERATURE)
  • Actuele informatie (CURRENT INFORMATION)

Op de beginpagina van de Via Alpina 2023 zelf staan onder de paginakop De Route (THE ROUTE) de data die voor de gehele Via Alpina 2023 gelden (vertaald uit het Engels), maar waarvan het stramien ook op de afzonderlijke etappes wordt toegepast:

Moeilijkheidsgraadgemiddeld
Afstand1.918,3 km
Wandeltijd731:50 h
Stijging110.642 m
Daling110.408 m
Hoogste punt2.804 m
Laagste punt1 m

Voor de gehele route worden de volgende tabs vermeld:
Linear route – Scenic – Refreshment stops available – Cultural/historical interest – Geological highlights – Flora – Fauna – ‘Healthy climate’ – Multi-stage route
Het spreekt vanzelf dat per etappe andere tabs kunnen worden aangegeven!

Op de beginpagina van de Via Alpina 2023 zelf staan onder de paginakop Details (DETAILS) nadere data over de gehele Via Alpina 2023 (vertaald uit het Engels), welk stramien ook voor de afzonderlijke etappes wordt aangehouden:

Moeilijkheidsgraadgemiddeld
Techniek●●●○○○
Conditie●●●○○○
Beleving●●●●●●
Landschap●●●●●●
Hoogste punt2.804 m
Laagste punt1 m
Beste tijd van het jaarmei t/m okt

Onder Track type is een doorklikmogelijkheid naar het hoogteprofiel van de gehele langeafstandswandeling. Per etappe wordt een onderverdeling gemaakt naar het type wegdek, zoals asfaltweg, onverharde weg, bosweg, voetpad, met het aantal kilometers.

Op de beginpagina van de Via Alpina 2023 zelf staan onder de paginakop De Routebeschrijving (TURN-BY-TURN DIRECTIONS) alle 116 etappes opgesomd met hun eigen hyperlink. Dit is het belangrijkste onderdeel van de beginpagina van de Via Alpina 2023.
Bij elke etappe staat onder deze paginakop de coördinaten van het startpunt aangegeven met de mogelijkheid om dit op de kaart aan te geven. Hier wordt niet alleen deze etappe getoond, maar ook nog nadere informatie van leden van de Outdooractive Community. De doorklikmogelijkheden zijn hier eindeloos!

Op de beginpagina van de Via Alpina 2023 zelf staat onder de paginakop De reis ernaartoe (GETTING THERE) droogjes vermeld: Arrival by train, car, foot or bike.

Op de beginpagina van de Via Alpina 2023 zelf, maar ook per etappe staat onder de paginakop Lezen (LITERATURE) een lijstje van wandelgidsen.

Op de beginpagina van de Via Alpina 2023 zelf, maar ook per etappe staat onder de paginakop Actuele informatie (CURRENT INFORMATION) eventuele wegafsluitingen vanwege bijvoorbeeld weg- of boswerkzaamheden, die gebruikers zelf ook nog kunnen aanvullen. Ook wordt aangegeven per etappe door welke beschermde natuurgebieden de route verloopt en welke webcams er in de buurt zijn.

Op de website Pauline wandelt worden de etappes kort besproken met hun vindplaats op Outdooractive. Ik vond het aardig om de tekst te voorzien van een sprekende foto van het gebied, veelal overgenomen uit Wikipedia. Ook vermeld ik aanvullende informatie, zoals blogs die zijn gepost over de etappe of over wandelingen in de omgeving.

Voor Etappes 1 tot en met 57 (Muggia, Triëst in Italië naar Sücka in het Vorstendom Liechtenstein) kunt u hier klikken!
Voor Etappes 58 tot en met 116 (van Sücka in het Vorstendom Liechtenstein naar Monte-Carlo in het Prinsdom Monaco) kunt u hier klikken!