Etappes A1 tot en met A66 van de Paarse Route – van Tržaška koča na Doliču in Slovenië naar Oberstdorf in Zuid-Duitsland

Hieronder volgt mijn vertaling van de tekst zoals deze op de oude website van de Via Alpina 2002 heeft gestaan.

Verklaring van de tekens*) bij de zwaarte van de etappe:
I Wandelweg (breed zonder open stukken)
II Bergweg (deels smal en onbeschermd)
III Alpiene weg (met kabels gezekerd of bijzonder onbeschermd liggend, grof mengsel van sneeuw en ijs, zeer grof bergpuin)

*) In de oude website van de Via Alpina 2002 werd de zwaarte weergegeven door één, twee resp. drie “bergschoenen” – deze zijn hier vervangen door Romeinse cijfers.


Etappe A1: Tržaška koča na Doliču–Aljažev dom v Vratih

zwaarte: II wandeltijd: 4h00 afstand: 8,5 km hoogteverschil: ↑ 228m ↓ 1.345m

De Paarse Route leidt eerst door het hooggebergte van de Julische Alpen, vlak langs de hoogste berg van Slovenië, de Triglav (2.864 m), die men met een omweg vanaf de Via Alpina kan beklimmen. Wie goed kijkt ontdekt hier twee bekende bloemen – de Triglav roos (die volgens de legende is ontstaan uit het bloed van de witte gems met de gouden hoorns) en de edelweiss. De afdaling van de Luknja Pas loopt onderlangs de noordkant van de Triglav.

Het beginpunt van deze Etappe is tevens het eindpunt van Etappe R12 en het beginpunt van R13 van de Rode Route.
N.B. Deze Etappes zijn als Etappe 12 en Etappe 13 ongewijzigd in de Via Alpina 2024 overgenomen.


Etappe A2: Aljažev dom v Vratih–Dovje

zwaarte: I wandeltijd: 2h30 afstand: 10,8 km hoogteverschil: ↑ 22m ↓ 351m

Men verlaat het hooggebergte en trekt door het grandioze Vratadal, dat wordt omgeven door bergen van meer dan 2.000 m hoog. Grotendeels loopt men in het bos over een asfaltweg die van Aljažev Haus door het dal naar de waterval Peričnik voert. De in twee gedeelten naar beneden stortende waterval is alleen al in het onderste gedeelte 52 m hoog. Aan het einde van het dal verlaat men het enige Sloveense Nationale Park, het Triglav Nationale Park.


Etappe A3: Dovje–Koča na Golici

zwaarte: II wandeltijd: 6h30 afstand: 12,7 km hoogteverschil: ↑ 1.391m ↓ 462m

Nu gaat men naar de Karawanken. De Route voert over de zuidkant van het bergmassief en zijn plantengroei. Men loopt overwegend door bossen en over weiden; af en toe steekt men enkele alpenweiden over. Op de bergkam tussen Rožca en Golica kan men nog grazend vee aantreffen. De beroemde bloeiende weiden van de Golica zijn vooral in mei een belevenis.


Etappe A4: Koča na Golici–Prešernova koča na Stolu

zwaarte: II wandeltijd: 5h25 afstand: 13,6 km hoogteverschil: ↑ 759m ↓ 161m

Deze etappe biedt prachtige uitzichten op de Gorenjska regio en op het Oostenrijkse Karinthië. De weg verloopt over niet al te steile zuidhellingen. Omdat men over een bergkam loopt, moet men meerdere malen klimmen en afdalen. Aan de noordkant zijn gedeelten met afgronden, die zelfs wat angstaanjagend zijn. Vooral het laatste gedeelte over de Bergkam van de Belščica is schitterend.


Etappe A5: Prešernova koča na Stolu–Roblekov Dom

zwaarte: II wandeltijd: 4h15 afstand: 7,4 km hoogteverschil: ↑ 457m ↓ 1.022m

Deze etappe gaat door het hooggebergte. Over puinhellingen en rotsen daalt men af in het gletsjerdal Zelenica, waar skipisten zijn aangelegd. In de winter is het hier erg levendig, in de zomer wordt men alleen maar door koeien begroet. Men loopt voornamelijk over een rotspad. Nadat men het dal relatief snel is overgestoken, klimt men naar een volgende berg van tweeduizend meter – de Begunjščica.


Etappe A6: Roblekov Dom–Koča na Dobrči

zwaarte: II wandeltijd: 3h30 afstand: 8,1 km hoogteverschil: ↑ 310m ↓ 471m

Men wandelt eerst gemoedelijk over de zuidhelling van de Begunjščica. Dan volgt een afdaling naar de Preval Pas. In de nog actieve alpenboerderij staan melk, kaasproducten en dranken klaar. De daaropvolgende klim maakt men zonder grote problemen. Ergens komt men bij het uitzichtpunt op de Ukanov štruc onderaan de berg Čisovec. De weg loopt grotendeels door het bos.


Etappe A7: Koča na Dobrči–Tržič

zwaarte: II wandeltijd: 2h30 afstand: 8,1 km hoogteverschil: ↑ 10m ↓ 961m

Geologisch gezien bevindt men zich nu al in het gebied van het derde hooggebergtemassief van Slovenië, in de Kamniker-Savinjer Alpen (Steiner Alpen). Men zal diens hoogste bergen die men ziet als men naar het oosten kijkt, niet bereiken. Men daalt over meerdere alpenweiden af in het Tržič dal.


Etappe A8: Tržič–Dom pod Storžičem

zwaarte: II wandeltijd: 5h30 afstand: 9,5 km hoogteverschil: ↑ 1.151m ↓ 526m

Deze etappe keert vanuit het geciviliseerde dal naar de ongerepte natuur terug. Zij begint met een steile klim en vervolgt met een mooie wandeling over de bergkam van de Kalška Berg. Naar boven kijkend ziet men de eenzame berg Storžič (2.132 m). Onderweg naar Mala Poljana kan men van de Via Alpina afwijken om de top van de Storžič te beklimmen. Van deze beslissing krijgt men zeker geen spijt.


Etappe A9: Dom pod Storžičem–Zgornje Jezersko

zwaarte: II wandeltijd: 4h25 afstand: 16,9 km hoogteverschil: ↑ 770m ↓ 1.025m

Deze etappe gaat in het begin over gemakkelijke bospaden, weiden en de Javorniški pas naar de Javornik Alm. Hier heeft men uitzicht op een rotsmassief, de berg Stegovnik, waar men naar toe klimt over de bergkam. Men maakt van de gelegenheid gebruik om te genieten van het uitzicht op Jezersko en op de bergwanden van de Jezerska Kočna en de Grintovec. Het laatste gedeelte van de etappe loopt over een weg door het dal.


Etappe A10: Zgornje Jezersko–Eisenkappler Hütte

zwaarte: II wandeltijd: 8h20 afstand: 25,4 km hoogteverschil: ↑ 1.672m ↓ 995m

Dit wordt een erg mooie etappe met prachtige uitzichten over het hoogste deel van de Steiner Alpen, vooral als men over de Krainer Steig naar de top van de Kärntner Storschitz gaat. Hiervoor moet men vast ter been en zonder hoogtevrees zijn. In Trögern kan men gezellig uitrusten, voordat men door het natuurreservaat Trögerner Klamm verder loopt en bergop naar de Eisenkappler Hut gaat.


Etappe A11: Eisenkappler Hütte–Riepl

zwaarte: I wandeltijd: 5h50 afstand: 18,6 km hoogteverschil: ↑ 829m ↓ 1.173m

Na een klim in de ochtend naar Hoch Obir, waarvan men zeker geen spijt zal krijgen, loopt men van de Eisenkappler Hütte over de Langeafstandsroute 03 naar beneden naar Bad Eisenkappel, de meest zuidelijke gemeente met marktrechten in Oostenrijk. De druipsteengrotten van Obir zijn echt een bezoek waard voordat men door de Lobnigkloof over de weiden en door de bossen verder naar Riepl gaat.


Etappe A12: Riepl–Bleiburg

zwaarte: II wandeltijd: 7h35 afstand: 21,95 km hoogteverschil: ↑ 936m ↓ 1.695m

Een inspannende etappe staat op het programma, maar zij is erg de moeite waard. De klim naar de Feistritzer Spitze is inspannend, maar het uitzicht overweldigend. Naar het zuidoosten gaande, komt men vlak bij de Oostenrijks-Sloveense grens, voordat men over skipisten bij de Herberg Siebenhütten aankomt. Vanaf hier gaat men steil bergaf tot aan Feistritz ob Bleiburg. Is deze afdaling achter de rug, dan is de tocht gemakkelijk tot men Bleiburg bereikt.


Etappe A13: Bleiburg–Lavamünd

zwaarte: I wandeltijd: 5h05 afstand: 19,3 km hoogteverschil: ↑ 649m ↓790m

Deze etappe kent geen al te grote hoogteverschillen (het hoogste punt ligt op iets meer dan 1.000 meter). Het grootste gedeelte van de route loopt door bossen, slechts zelden heeft men vrij uitzicht. Op één punt komt men direct aan de Oostenrijks-Sloveense grens. Een grenssteen verwijst daarnaar.


Etappe A14: Lavamünd–Soboth

zwaarte: I wandeltijd: 6h00 afstand: 18,7 km hoogteverschil: ↑ 1.289m ↓ 579m

Vanaf Lavamünd loopt de weg vooral door het bos. Tussendoor zijn er open plekken en kan men van het mooie uitzicht in het Draudal genieten. Op de “Weintrattl” komt men aan het hoogste punt van de pelgrimsroute Mariazeller Weg (nr. 6). Bij Höllgraben steekt men de grens over tussen Karinthië en de Steiermark. Na een laatste klim bereikt men het kleine, rustige plaatsje Soboth.


Etappe A15: Soboth–Eibiswald

zwaarte: I wandeltijd: 5h50 afstand: 24,2 km hoogteverschil: ↑ 562m ↓ 1.235m

Langzaam bergaf gaand verlaat men de mooie gemeente Soboth. Een groot gedeelte van de etappe voert door het bos, gedeeltelijk direct langs de Sloveense grens tot aan de Radlpas. Daarna verlaat de Via Alpina de grensstreek en gaat over velden en weiden naar Eibiswald, een plaats waar naast de Via Alpina drie langeafstandswandelingen van Oostenrijk samenkomen.


Etappe A16: Eibiswald–Schwanberger-Brendlhütte

zwaarte: I wandeltijd: 6h30 afstand: 21,7 km hoogteverschil: ↑ 1.400m ↓ 210m

Nu gaat men weer naar het gebergte! De etappe loopt door de mooie plaats St. Oswald aan de voet van de Koralpe en langs de Kapel van St. Katharina in der Wiel naar de Schwanberger-Brendl Hut. Ongeveer 1.200 hoogtemeters moeten worden afgelegd, waarbij men bij deze route vol afwisseling door bossen, over weiden en velden gaat en steeds weer langs traditionele boerderijen komt.


Etappe A17: Schwanberger-Brendlhütte–Koralpenhaus

zwaarte: II wandeltijd: 2h45 afstand: 10,3 km hoogteverschil: ↑ 457m ↓ 58m

Vanaf de Schwanberger-Brendl Hut loopt de Via Alpina over vriendelijke alpengraslanden precies langs de grens tussen de bondlanden Karinthië en Steiermark naar het Koralpenhaus. Daarbij heeft men prachtige vergezichten over het gehele Lavantdal. Men steekt de Glitzfels (1.829 m) over, evenals de toppen van de Kleine Frauenkogel en van de Ochsenstein.


Etappe A18: Koralpenhaus–Pack

zwaarte: II wandeltijd: 8h05 afstand: 28,2 km hoogteverschil: ↑ 447m ↓ 1.307m

Vanaf het Koralpenhaus over de Grosse Speikkogel (2.140 m), door de Weinebene tot aan de Stoff Hut: deze etappe kent zeer afwisselende landschappen. Aanvankelijk volgt de Via Alpina de weg over de bloemrijke alpenweiden van de Weinebene en de Handalm, daarna leidt de weg langzaam dalend steeds meer door het bos over de Hebalm en naar de Pack Pas.


Etappe A19: Pack–Salzstiegelhaus

zwaarte: I wandeltijd: 5h25 afstand: 19,1 km hoogteverschil: ↑ 765m ↓ 339m

Deze etappe leidt over de brede alpenweiden van de Hirscheggeralm en biedt wondermooie panorama’s. Over de Peterer Pas bereikt men het Salzstiegelhaus bij de Hirschegger Pas. Het verblijf belooft door het vele handwerk en oog voor detail aan de binnen- en buitenkant erg plezierig te worden.


Etappe A20: Salzstiegelhaus–Gaberl

zwaarte: I wandeltijd: 2h00 afstand: 9,7 km hoogteverschil: ↑ 144m ↓ 138m

Deze etappe belooft een gemakkelijke wandeling te worden door de bossen en over de bergweiden van de Stubalpe. Door de Rappoldkogel (1.928 m) te beklimmen heeft men een schitterend alternatief voor de weg door het bos en krijgt men een mooi uitzicht over het bosrijke Steiermark als ook een blik op de volgende alpenweide, waar het Alte Almhaus tot een pauze uitnodigt.


Etappe A21: Gaberl–Knittelfeld

zwaarte: I wandeltijd: 6h50 afstand: 26,9 km hoogteverschil: ↑ 430m ↓ 1.332m

Wederom is de volgende etappe erg mooi en vol afwisseling. Van Gaberl loopt de Via Alpina door bebost gebied naar de Turneralm en Steinplan, het hoogste punt van deze etappe. Daarna gaat men over een slechts gedeeltelijk met bomen begroeide bergrug, waar men steeds weer een blik in de dalen kan werpen, voordat men naar Rachau afdaalt en over de Gobernitzberg naar Knittelfeld gaat.


Etappe A22: Knittelfeld–Ingering II

zwaarte: I wandeltijd: 5h10 afstand: 18,5 km hoogteverschil: ↑ 702m ↓ 489m

De etappe van Knittelfeld over Seckau naar Ingering II heeft het nodige te bieden. Op de Tremmelberg, het hoogste punt van de etappe, staat een reusachtige houten constructie, die geïnspireerd is op de twee torens van de Benedictijnse Abdij van Seckau. De wandelaar krijgt hier een prachtig uitzicht over de Gleinalm, Stubalpe en de Seckauer Alpen.


Etappe A23: Ingering II–Trieben

zwaarte: I wandeltijd: 9h40 afstand: 34,8 km hoogteverschil: ↑ 982m ↓ 1.139m

Nu staat de tocht door de Seckauer Alpen op het programma. Het meer van Ingersee is daarbij een eerste hoogtepunt van deze etappe. Het ligt als een juweel in het landschap, waarin de bergen zich spiegelen. Door een licht gemengd alpien bos en over bergweiden komt men in het Kettentörl, vanaf waar men van een indrukwekkend uitzicht over de dalen van Ingering en Trieben kan genieten.


Etappe A24: Trieben–Admont

zwaarte: I wandeltijd: 3h25 afstand: 11,7 km hoogteverschil: ↑ 441m ↓ 509m

De tocht van Trieben naar Admont over de Kaiserau is gemakkelijk en niet erg lang. De doorgang die al in vroegere tijden voor het vervoer van zout uit het nabijgelegen Hall naar het zuiden werd gebruikt, bewijst nu zijn nut voor de Via Alpina. De herberg Nagelschmiede, toen en nu in gebruik, nodigt uit tot een pauze, voordat men het natuurpark Gemeente Admont met zijn wereldberoemde kloosterbibliotheek, binnengaat.


Etappe A25: Admont–Spital am Pyhrn

zwaarte: I wandeltijd: 5h25 afstand: 18,6 km hoogteverschil: ↑ 680m ↓ 674m

Van de ene gemeente met een nationaal park naar de volgende is het motto voor deze etappe. Langs het educatieve Zoutpad met de prachtige bergcoulisse van de Haller Mauern komt men bij het Rohrauerhaus en steekt daarbij de grens tussen de twee bondstaten Steiermark en Oberösterreich over. De Dr.-Vogelsang kloof is iets bijzonders: men kan door deze kloof tot naar Spital am Pyhrn afdalen.


Etappe A26: Spital am Pyhrn–Zellerhütte

zwaarte: II wandeltijd: 8h35 afstand: 18,3 km hoogteverschil: ↑ 1.698m ↓ 777m

De etappe biedt naast het Gewässerlehrpfad op de weg van Spital am Pyhrn naar het dalstation van de kabelbaan, het beschermde natuurgebied Wurzeralm en het idyllische Brunnsteinermeer, ook nog een hoogalpien karakter: de Toter Mann en eventueel ook de Warscheneck, die een uitstekende rondblik garandeert.


Etappe A27: Zellerhütte–Hinterstoder

zwaarte: I wandeltijd: 3h35 afstand: 13,4 km hoogteverschil: ↑ 143m ↓ 1.073m

De afdaling naar Vorderstoder is in het begin erg steil, maar het bergpanorama vergoedt veel van de inspanningen, want de gemeenten Vorder- en Hinterstoder liggen aan de voet van het overweldigende Prielmassief en van het Sengsengebergte.


Etappe A28: Hinterstoder–Prielschutzhaus

zwaarte: II wandeltijd: 3h30 afstand: 8,9 km hoogteverschil: ↑ 851m ↓ 15m

Deze etappe leidt rechtstreeks door het hart van het Totes Gebirge naar het Prielschutzhaus aan de voet van de machtige Grosse Priel (2.515 m). In het begin gaat het nog gemakkelijk tot aan het einde van het dal van de Krumme Steyr, langs de Schieder Weiher en de waterval van de Klinseralm en daarna in krappe haarspeldbochten door de Polsterlucke naar boven naar het Prielschutzhaus.


Etappe A29: Prielschutzhaus–Pühringer Hütte

zwaarte: II wandeltijd: 6h00 afstand: 14 km hoogteverschil: ↑ 704m ↓ 503m

De route vanaf het Prielschutzhaus naar de Pühringer Hut gaat voornamelijk door hoogalpien terrein. Op ca. 1.900 meter boven zeeniveau en onderaan de 2.216 meter hoge Rotgchirr steekt men de grens tussen Oberösterreich en Steiermark over. Men loopt over een karsthoogplateau – daarom moet men er al in Hinterstoder aan denken om voldoende water mee te nemen.


Etappe A30: Pühringer Hütte–Loserhütte

zwaarte: II wandeltijd: 7h10 afstand: 19,7 km hoogteverschil: ↑ 740m ↓ 841m

Ook deze etappe toont duidelijk de karaktertrekken van het karstlandschap van het Totes Gebirge. Het eerste deel tot aan het Albert-Appel Haus leidt over rotsig, open terrein, dat deels door lage bossen van bergdennen wordt onderbroken. Daarna gaat de weg pas naar beneden; men bereikt de boomgrens en daarmee de schaduw van de bomen.


Etappe A31: Loserhütte–Bad Goisern

zwaarte: I wandeltijd: 6h05 afstand: 18,8 km hoogteverschil: ↑ 524m ↓ 1.535m

Dit is een etappe met duidelijk veel bos. In het begin gaat de weg steil naar beneden, maar daarna wordt het snel gemakkelijker, voordat men in de richting van de Sandlingalm weer bergop gaat. Een omweg over de Sandling is bij goed weer een variant die de moeite waard is. Vlak voor de Lambacher Hut steekt men de grens tussen de bondslanden Steiermark en Oberösterreich over.


Etappe A32: Bad Goisern–Gosau

zwaarte: I wandeltijd: 6h25 afstand: 13,7 km hoogteverschil: ↑ 1.074m ↓ 810m

Deze etappe doet wat ze belooft: na de klim naar de Goiserer Hut kan men van daaruit genieten van een fantastisch uitzicht over het Totes Gebirge, de Dachstein en het Traundal. Men heeft een nog indrukwekkender uitzicht vanaf de Hochkalmberg (1.833 m) die slechts één uur lopen verwijderd is en waarvan de beklimming zeer aan te raden is.


Etappe A33: Gosau–Theodor-Körner Hütte

zwaarte: I wandeltijd: 4h05 afstand: 13,1 km hoogteverschil: ↑ 844m ↓ 156m

Deels door bossen, deels over alpenweiden voert de Via Alpina de wandelaar over de zogeheten Herrensteig naar de Gablonzer Hut, die niet alleen een indrukwekkend uitzicht op het Voorste Gosaumeer biedt, maar ook als uitgangspunt dient voor de beklimming van de zeer panoramische Grosse Donnerkogel (2.055 m), èn voor talrijke bergklimtoeren in de Gosaukam.


Etappe A34: Theodor-Körner Hütte–Lungötz

zwaarte: I wandeltijd: 5h50 afstand: 19,2 km hoogteverschil: ↑ 334m ↓ 968m

Men is nog steeds onderweg in het machtige Dachsteinmassief, aan de linkerhand de bergkam van de Gosau. Dan komt al snel de bekende berg Bischofsmütze (2.458 m) in zicht. Als men eenmaal de klim naar de Stuhlloch heeft afgelegd, wordt de weg gemakkelijker en komt men bij de splitsing naar de Hofpürgl Hut, die tot een pauze uitnodigt. Over alpenweiden en door bossen daalt men af in het Lammer dal.


Etappe A35: Lungötz–Werfen

zwaarte: I wandeltijd: 7h50 afstand: 26,7 km hoogteverschil: ↑ 932m ↓ 1.233m

Deze etappe vormt een met recht gemakkelijke wandeling over de uitgestrekte graslanden van de Koreialm en de drie toppen van de Brandberg, die steeds weer prachtige vergezichten biedt op de Dachstein, het Tennengebergte, de Hochkönig en de Hohen en Niederen Tauern.


Etappe A36: Werfen–Arthur Haus

zwaarte: I wandeltijd: 4h20 afstand: 14 km hoogteverschil: ↑ 1.156m ↓ 153m

Vanaf Werfen gaat de tocht verder over de plaats Griessl en door bossen bergop naar de Mitterfeldalm. De bergweide is mooi gelegen, ingebed in het overweldigende bergpanorama van Tennengebergte en Hochkönig. Vanaf de Mitterfeldalm gaat ook de hoofdweg naar de top van de Hockkönig, waarvan de beklimming echter is voorbehouden aan geoefende bergbeklimmers. Over alpenweiden loopt men verder naar het Arthurhaus.


Etappe A37: Arthur Haus–Erich Hütte

zwaarte: I wandeltijd: 3h30 afstand: 10,5 km hoogteverschil: ↑ 223m ↓ 188m

Vanaf het Arthur Haus gaat men over licht stijgende en dalende wegen onderlangs de rotswanden van de Mandl van de ene kleine alpenweide naar de volgende en geniet daarbij van het schitterende uitzicht op de indrukwekkende Hochkönig. Over de Mitterbergalm, de Riedingalm en de Widdersbergalm komt men bij de Schönbergalm, waar de Erich Hut staat.


Etappe A38: Erich Hütte–Maria Alm

zwaarte: I wandeltijd: 4h35 afstand: 16,6 km hoogteverschil: ↑ 424m ↓ 1.158m

Op dezelfde manier als bij de vorige etappe loopt men verder door lichte bergbossen en over alpenweiden naar de Mitteregg- en Pichalm. Dan laat men het prachtige Hochkönigmassief achter zich en gaat bergaf naar Hinterthal. Men komt dan over de Jufenalm in Maria Alm, het bekende toeristen- en bedevaartoord. Daar doemt alweer het volgende indrukwekkende gebergte op: het Steinerne Meer.


Etappe A39: Maria Alm–Riemannhaus

zwaarte: II wandeltijd: 4h25 afstand: 10,1 km hoogteverschil: ↑ 1.329m ↓ 0m

De weg leidt eerst door de bebouwde kom van Maria Alm en langs de Griessbach direct naar de voet van het Steinerne Meer. De klim naar het Riemannhaus is nogal steil. Talrijke stenen treden vergemakkelijken het beklimmen van de massieve kalkmuur tot aan de Ramseidener Scharte.


Etappe A40: Riemannhaus–Kärlingerhaus

zwaarte: II wandeltijd: 1h40 afstand: 7 km hoogteverschil: ↑ 35m ↓ 582m

De etappe door het Steinerne Meer is zeer indrukwekkend. Grillige karstformaties en schaarse begroeiing zijn kenmerkend voor deze woestijnachtige hoogvlakte. Bij de Baumgartel steekt men de grens met Duitsland over en ook de grens van het Nationale Park Berchtesgaden. De plantengroei wordt weelderiger en men komt in de laagte van de Funtensee, waar al zo menig kouderecord is gebroken.


Etappe A41: Kärlingerhaus–Königssee

zwaarte: II wandeltijd: 4h05 afstand: 15,8 km hoogteverschil: ↑ 137m ↓ 1.170m

Vanaf het Kärlingerhaus loopt de weg (de “Saugasse”) over meer dan 36 haarspeldbochten naar beneden. De weg is stenig, maar niet gevaarlijk. Waar het weer wat vlakker wordt, komt men langs de waterval van Schrainbach en heeft men een prachtig uitzicht op de Königssee. Een bijzonderheid van deze etappe vormt de bootreis van St. Bartholomä tot aan Königssee.


Etappe A42: Königssee–Engedey

zwaarte: II wandeltijd: 3h10 afstand: 9 km hoogteverschil: ↑ 591m ↓ 607m

Deze etappe gaat vanuit de mooie plaats Königssee langs de legendarische rodelbaan naar de Grünstein Hut op 1.196 meter. Meen loopt voornamelijk door lichte bergbossen tot men in open gebied komt. Daar heeft men vrij zicht op de Königssee en de indrukwekkende Watzmann. Langs de herberg Hammerstiel leidt de weg naar beneden naar het bijna lieflijk aandoende oord Engedey.


Etappe A43: Engedey–Neue Traunsteiner Hütte

zwaarte: II wandeltijd: 6h50 afstand: 18,2 km hoogteverschil: ↑ 1.141m ↓ 423m

Iets bijzonders op deze etappe is de wandeling over de Soleleitungsweg: niet alleen dat deze op de zonzijde van de Ramsau is aangelegd en een schitterend panorama biedt, men kan ook allerlei wetenswaardigheden lezen over het voormalige leidingensysteem van de “Sole”, het zoute water dat uit de bergen komt. Het tweede gedeelte van de wandeling loopt weer naar boven, door wat meer alpien terrein, langs de grens van het Nationale Park, tot aan de Neue Traunsteiner Hut.


Etappe A44: Neue Traunsteiner Hütte–Unken

zwaarte: II wandeltijd: 3h20 afstand: 12 ,7km hoogteverschil: ↑ 86m ↓ 1.110m

Over alpenweiden en door bergbos van naald- en loofbomen gaat de weg naar beneden tot aan Reit in het bondsland Salzburg. Langs de Gaissteig voert de Via Alpina over houten plankieren en smalle paden door de indrukwekkende Innersbacher-Klamm, de Saalach volgend naar Unken.


Etappe A45: Unken–Ruhpolding

zwaarte: II wandeltijd: 8h30 afstand: 27,4 km hoogteverschil: ↑ 1.131m ↓ 1.024m

Een fantastische etappe staat op het programma, met niet alleen alpien terrein bij de Peitingköfl, prachtige hooggelegen alpenweiden en het rustige Heutal, maar ook met de indrukwekkende waterval, de Staubfall. De weg loopt achter(!) de waterval door. Een grote belevenis en in warme dagen bijzonder plezierig.


Etappe A46: Ruhpolding–Marquartstein

zwaarte: II wandeltijd: 8h20 afstand: 21,9 km hoogteverschil: ↑ 1.704m ↓ 1.812m

Tijdens deze etappe van Ruhpolding naar Marquartstein komt men meteen twee van de belangrijkste bergen met uitzicht in Beieren tegen: de Hochfelln en de Hochgern. Het prachtige panorama maakt veel goed van de inspanningen die men doet om de top te bereiken. Men kan zich enigszins ontzien door de Hochfellnbahn te nemen.


Etappe A47: Marquartstein–Kampenwand Bergstation

zwaarte: II wandeltijd: 4h35 afstand: 11,8 km hoogteverschil: ↑ 1.235m ↓ 328m

Dit is een etappe met een duidelijk alpien karakter. Gaat de weg in het begin nog rustig aan naar boven door bergbos van naald- en loofbomen (of men kiest voor het gemak van de Hochplattenlift), al snel wordt de weg rotsiger en deels ook gevaarlijker. De Via Alpina loopt onder de Hochalpkopf en de rotsige Raffen door, voordat de kleine Steinlingalm tot een pauze uitnodigt.


Etappe A48: Kampenwand Bergstation–Prienerhütte

zwaarte: II wandeltijd: 3h10 afstand: 14,3 km hoogteverschil: ↑ 648m ↓ 678m

De etappe vanaf de Kampenwand tot aan de Priener Hut brengt schitterende vergezichten en mooie alpenweiden met zich. Over een korte afstand, de klim naar de Weitlahnerkopf, is de weg echter met kabels gezekerd; hier moet men vast ter been zijn. Omdat deze etappe relatief kort is, kan men een omweg maken over de Geigelstein: de beloning is een wonderschoon panorama over het Kaisergebergte.


Etappe A49: Prienerhütte–Spitzsteinhaus

zwaarte: II wandeltijd: 3h30 afstand: 12,2 km hoogteverschil: ↑ 587m ↓ 750m

De etappe vanaf de Priener Hut over Sachrang naar het Spitzsteinhaus is gemakkelijk en niet te lang. Daarom heeft men de gelegenheid om in Sachrang het Peter-Müllner Museum te bezoeken. Van Sachrang gaat de tocht verder over de Obermoosalm en de Mesmeralm, deels over weiden, deels door bossen bergop naar het Spitzsteinhaus, dat weer op Oostenrijks grondgebied ligt.


Etappe A50: Spitzsteinhaus–Oberaudorf

zwaarte: I wandeltijd: 2h55 afstand: 11,2 km hoogteverschil: ↑ 53m ↓ 804m

Over de Erlerberg leidt deze etappe naar beneden naar het kleine Tiroler dorp Erl, dat vawege de Passionsfestspiele een hoge mate van bekendheid geniet – tot ver buiten de grenzen van Tirol. Via de oude houten brug steekt men de rivier de Inn over, die hier de grens vormt tussen Oostenrijk en Duitsland, en bereikt men Oberaudorf, bekend van de Oberaudorf-Reisacher Musiktage.


Etappe A51: Oberaudorf–Brünnsteinhaus

zwaarte: II wandeltijd: 3h15 afstand: 8,5 km hoogteverschil: ↑ 932m ↓ 91m

Opnieuw een gemakkelijke etappe, vooral als men vanuit Oberaudorf met de stoeltjeslift naar Hocheck gaat. Meestentijds loopt men eenvoudig door het schaduwrijk bos. Pas de laatste 500 hoogtemeters stellen eisen. Hier wordt de weg steil en voor een deel rotsachtig tot men het Brünnsteinhaus bereikt.


Etappe A52: Brünnsteinhaus–Rotwandhaus

zwaarte: II wandeltijd: 7h05 afstand: 17,8 km hoogteverschil: ↑ 1.482m ↓ 1.079m

Met deze lichte, maar toch wel lange etappe verlaat men de veel belopen paden van het Wendelsteingebergte en gaat naar het hart van de Schlierseer Bergen. In het begin loopt het gemakkelijk over de alpenweiden van de Himmelmoosalm, maar later volgt de klim naar de Traithen. Van daaruit gaat de weg naar beneden het Ursprungstal in en aan de overkant weer bergop naar het Rotwandhaus.


Etappe A53: Rotwandhaus–Sutten

zwaarte: II wandeltijd: 4h00 afstand: 12,4 km hoogteverschil: ↑ 500m ↓ 1.234m

Deze etappe biedt alles waarvan het hart van een wandelaar sneller gaat kloppen: van alpien terrein, dat een vaste tred verlangt, naar de Taubenstein, tot aan de lieflijk aandoende Spitsingsee, het prachtige weidenlandschap van de Stümpflingalm en de afdaling naar Sutten. Een individuele routeplanning is mogelijk door de aanwezigheid van meerdere gelegenheden om te overnachten en te eten.


Etappe A54: Sutten–Kreuth

zwaarte: II wandeltijd: 4h50 afstand: 13,12 km hoogteverschil: ↑ 823m ↓ 1.038m

Kenmerkend voor deze etappe zijn de vele bossen. Maar vanaf de Riedereckalm wordt het bos dunner en krijgt men de Risserkogel en de Grubeneck te zien. Vanaf de Risserkogel kan men genieten van een prachtig uitzicht over de Tegernsee. Niet lang daarna duikt men weer het schaduwrijke bos in en vervolgt de route tot aan Kreuth.


Etappe A55: Kreuth–Lenggries

zwaarte: II wandeltijd: 7h50 afstand: 25,5 km hoogteverschil: ↑ 1.232m ↓ 1.333m

De etappe van Kreuth naar Lenggries is relatief lang, maar ook heel mooi en panoramisch. Lange tijd loopt men door het bos en kan bij het Hirschberghaus uitrusten en van het koele water van de Schwarzenbach genieten. Op de berg Seekarkreuz heeft men een prachtig uitzicht, voordat men door het Hirschbach dal naar Lenggries wandelt.


Etappe A56: Lenggries–Tutzinger Hütte

zwaarte: II wandeltijd: 5h00 afstand: 12,3 km hoogteverschil: ↑ 1.225m ↓ 582m

Vanaf Lenggries gaat de Via Alpina naar het westen weer verder over de Kaiser-Maximilian Weg naar boven naar de Brauneck. Wie de lange klim door het bos liever niet wil maken, kan ook de Brauneck-Bergbahn nemen. Vanaf de Brauneck is het een behaaglijke wandeling op een hoogte van 1.400 tot 1.500 meter door dennenbossen, alpenweiden en het ruige gebied langs de Benediktenwand.


Etappe A57: Tutzinger Hütte–Herzogstand

zwaarte: II wandeltijd: 6h15 afstand: 12,3 km hoogteverschil: ↑ 1.327m ↓ 1.084m

De etappe loopt vanaf de Tutzinger Hut met een aangename tocht over de talrijke alpenweiden tot aan de Jochbergalm. Vanaf hier gaat de weg steil naar beneden tot aan de Kesselberghöhe, waar men de weg uit Walchensee oversteekt. Het eindpunt van deze etappe zijn de bekende Herzogstandhäuser, een geliefde plek voor uitstapjes vanuit Walchensee.


Etappe A58: Herzogstand–Weilheimer Hütte

zwaarte: II wandeltijd: 8h35 afstand: 28,3 km hoogteverschil: ↑ 1.713m ↓ 1.330m

Dit wordt een lange etappe, maar desnoods kan men in Eschenlohe een tussenstop invoegen. Vanaf de Herzogstand daalt men aan de westelijke kant af naar Heimgarten. Op sommige stukken moet men vast op de benen staan en geen hoogtevrees hebben; deze stukken zijn deels met kabels gezekerd. Na de afdaling in het Loisachtal begint de klim over de Hohe Kisten naar de Weilheimer Hut.


Etappe A59: Weilheimer Hütte–Garmisch-Partenkirchen

zwaarte: II wandeltijd: 5h20 afstand: 15,5 km hoogteverschil: ↑ 483m ↓ 1.725m

Deze keer een gemakkelijke etappe. Slechts 500 hoogtemeters moeten worden afgelegd. De talrijke alpenweiden en het fraaie berggebied rond de Wank nodigen uit om er een tijdje te verpozen. Vanaf de Weilheimer Hut gaat de weg over de Krottenkopf naar de Esterbergalm en naar de Wank, de berg bij Garmisch. Wie moe is, kan met de kabelbaan naar Garmisch-Partenkirchen zweven.


Etappe A60: Garmisch-Partenkirchen–Linderhof

zwaarte: II wandeltijd: 7h35 afstand: 28,4 km hoogteverschil: ↑ 953m ↓ 722m

Toegegeven: deze etappe is erg lang, maar ook zeer afwisselend. Zij leidt van de mooie Pflegersee door de adembenemende bergwereld van het westelijke Ammergebergte naar de bijna onaangetaste Elmaugriess. En dan als kers op de taart: Kasteel Linderhof, voormalige residentie van Ludwig II, de Koning van Beieren.


Etappe A61: Linderhof–Kenzenhütte

zwaarte: II wandeltijd: 3h10 afstand: 9,9 km hoogteverschil: ↑ 613m ↓ 253m

Na de lange etappe die hieraan vooraf ging, is deze etappe van Linderhof naar de Kenzen Hut beduidend korter en nodigt uit om het rustig aan te doen, uit te rusten en te dagdromen. Langs de Sägertalbach gaat de weg gestadig omhoog tot aan de Bäckenalm. Vanaf daar wordt het steil en men klimt naar de 1.536 meter hoge Bäckenalm Pas. Aan de westzijde loopt de weg over alpenweiden bergaf naar de Kenzen Hut.


Etappe A62: Kenzenhütte–Füssen

zwaarte: II wandeltijd: 6h20 afstand: 22,1 km hoogteverschil: ↑ 751m ↓ 1.256m

Over de verlaten komvormige puinvelden van de Halblechtal en over Bleckenau in de voetsporen van Keizer Maximilian keert men terug in de bewoonde wereld. Men passeert de imposante sprookjeskastelen van de Beierse Koningsfamilie, Neuschwanstein en Hohenschwangau, en komt in Schwangau en Füssen uit.


Etappe A63: Füssen–Pfronten

zwaarte: II wandeltijd: 4h15 afstand: 15,8 km hoogteverschil: ↑ 698m ↓ 602m

Deze etappe brengt veel afwisseling. Wandelt men in het begin nog rustig langs de Faulenbach, gaat men al snel bergop naar de Duits-Oostenrijkse grens. Over een kort, met kabels gezekerd stuk loopt men over de Zirm bergkam naar Falkenstein, de hoogstgelegen burchtruïne van Duitsland, van waaruit men van een prachtig uitzicht over de Voralpen en de bergen rond Tannheim kan genieten.


Etappe A64: Pfronten–Tannheim

zwaarte: II wandeltijd: 6h50 afstand: 18,6 km hoogteverschil: ↑ 1.136m ↓ 933m

Van de sappig-groene berghellingen van Allgäu gaat deze etappe door de dichtbeboste Breitenberg tot aan de rotsige top van de Aggenstein op 1.987 meter hoogte. Met het oversteken van de bergkam steekt men ook weer de grens tussen Duitsland en Oostenrijk over. De Bad Kissinger Hut nodigt tot een pauze uit, voordat het steil bergaf gaat het zonnige Tannheimer dal in, met zijn beroemde St. Nikolaus Dom.


Etappe A65: Tannheim–Prinz-Luitpold-Haus

zwaarte: II wandeltijd: 9h10 afstand: 20,8 km hoogteverschil: ↑ 1.742m ↓ 1.000m

Dit wordt een lange etappe met een alpien karakter, maar met plekken met prachtig panoramisch uitzicht. Vanuit Tannheim volgt men de loop van de Älpelebach tot aan Älpele. De weg leidt over de Geissshorn met zijn mooie vergezichten en zuidelijk om de Rauhhorn heen naar de schilderachtige Schrecksee. Over de Lahnerscharte en de Jubiläumsweg (van Keizer Maximilian) komt men bij de Bockkarscharte; van daaruit bereikt men het Prinz-Luitpold-Haus.

Hier kruiste de Paarse Route de Rode Route met de etappes R49 en R50.


Etappe A66: Prinz-Luitpold-Haus–Oberstdorf

zwaarte: II wandeltijd: 5h15 afstand: 17,9 km hoogteverschil: ↑ 681m ↓1. 698m

Vanaf Prinz-Luitpold-Haus neemt ment de Heilbronner Weg tot aan de Schönberghütte. Vanaf hier gaat de weg naar boven naar het bloemenrijke Laufenbacher Eck. De Via Alpina gaat verder naar het noorden met weidse vergezichten naar het Edmund-Probst-Haus. Vanaf daar kan men de Nebelhornbahn nemen of te voet naar Oberstdorf gaan.

Hier kruiste de Paarse Route de Rode Route met de etappes R49 en R50; Oberstdorf is niet alleen het eindpunt van de Paarse Route, maar ook van de Gele Route: Etappe B40.
N.B. De Etappe R50 van de Via Alpina 2002 is ongewijzigd overgenomen als Etappe 50 in de Via Alpina 2024.