De Via Alpina als leidraad

Brig, een Alpenstad van 800 jaar

Om de kaart te vergroten a.u.b. op het vakje in de linkerbovenhoek klikken! De grotere kaart opent op een nieuwe pagina.


14 september 2018

Een  korte wandeling door deze historische stad

Vandaag ben ik vroeg uit Arnhem vertrokken en na een ietwat vermoeiende reis tegen vijven in Brig aangekomen. Ik kende in ieder geval het station van de keren dat ik in het verleden hier ben overgestapt op treinen die mij verder weg zouden brengen. Maar ik heb ook een keer, meer dan tien jaar geleden, een nachtje hier gelogeerd voordat ik met de Glacier Express (“de langzaamste sneltrein van de wereld“…) naar Graubünden ben gereisd. Toen logeerde ik in Hotel Europe, dat dicht bij het station ligt – en daar checkte ik nu ook weer in. Toen beviel het mij goed en daarom had ik er nu ook weer voor gekozen.

Rond een uur of half zes ben ik de stad ingelopen. Het was mooi weer, nog lekker warm en met wolkenpartijen. Het was vrijdagavond en de terrassen waren vol. Toen ik door de grote winkelstraten liep, viel mij het zuidelijke, maar ook het historische karakter op. In 2015 heeft de stad haar 800-jarig bestaan gevierd. En die historische band ziet men ook. Er zijn gebouwen uit allerlei tijden. Een daarvan is het opvallende “Perrighaus” uit 1905, met zijn drie torens – die blijkbaar alleen decoratief zijn bedoeld, maar die de mooie namen dragen als “Hoffnung” (hoop), “Glauben” (geloof) en “Liebe” (liefde). Van liefde voor het groen getuigt ook de merkwaardige groene zak rond een boom: het is de Treegator – een vinding van een Amerikaanse hoveniersfamilie en die als een heel langzaam leeglopend waterreservoir fungeert. Mooie oplossing!

Brig is gelegen op een strategisch punt waar het smalle Ober-Wallis uitmondt in een breder dal waardoorheen de Rhône haar loop heeft, en de weg naar de Simplonpas naar het zuiden aftakt. Ook speelt Brig sinds het begin van de 20ste eeuw een belangrijke rol in de spoorverbindingen naar het westen (richting Leuk, Lausanne en Genève), naar het noorden (Bern via de Lötschberg (Basis) tunnel) en het zuiden (via de Simplontunnel naar Domodossola en verder naar Italië). De stad heeft altijd al – lang voordat het vervoer ook per trein en per auto kon gaan – een rol als draaischijf voor de handel gespeeld. Een persoon die een belangrijke drijfveer voor de economische ontwikkeling van dit gebied vormde was Kasper Stockalper (1609 – 1691), een zoon van een vermogende familie die met grote handelsgeest een enorm handelsimperium in Europa opbouwde, maar ook een begunstiger was van minder aardse zaken, zoals goed onderwijs voor jongens (en voor die tijd bijzonder: ook voor meisjes). Hij bouwde het voetpad over de Simplonpas uit tot een echte pasweg. Vele belangrijke gebouwen in de buurt en langs de pasweg zijn op last van hem gebouwd. Hij wordt gezien als een van de eerste echte “kapitalisten”. Uiteindelijk hebben rivalen hem ten val gebracht – er wordt wel eens gezegd “Neid ist der älteste Walliser” (jaloezie is de oudste inwoner van Wallis)… Zijn woonhuis was het nu beroemde Stockalperschloss met zijn drie van uienspitsen voorziene torens. Zij dragen de namen van de Drie Koningen, Kaspar, Melchior en Balthasar. Het grote gebouw geldt als het grootste niet-sacrale gebouw uit de Barok in Zwitserland.

20180914_174607
Brig: zicht vanuit het westen op het Stockalperschloss

In nissen op de binnenplaats van het Stockalperschloss staan enkele postkoetsen uit de tijd dat voor het vervoer nog paarden nodig waren. Ook hangt er een plaquette ter ere van de lokale en nationale politicus Moritz Kaempfer (1907 – 1967): hij heeft in 1949, toen het gebouw sterk verwaarloosd was en op instorten stond, het initiatief genomen om het gezichtsbepalende gebouw te restaureren. Hij richtte een fonds op waardoor het ook vandaag de dag mogelijk is om het onderhoud te bekostigen. Andere inkomsten zullen ook uit huur komen: toen ik er was liep een blij bruidspaar rond te midden van vele mooi aangeklede gasten.

De Simplonpas is steeds een belangrijke factor geweest in en rondom Brig. Dit was ook het geval in het begin van de 20e eeuw, toen de luchtvaart zich in haar experimentele fase bevond. Een van de pioniers was de uit Frankrijk afkomstige Peruaan Geo Chàvez die eigenlijk Jorge Chàvez Dartnell heette. Hij had als succesvol vlieger al vele recordpogingen op zijn naam staan. Hij deed op 23 september 1910 een poging om de Alpen bij de Simplonpas over te vliegen. Hij startte in Ried bij Brig. Zijn vlucht was gedeeltelijk succesvol, maar bij de landing crashte hij en overleed hij op 29 september 1910 aan zijn verwondingen. Te zijner ere zijn er vele monumenten opgericht, o.a. in Brig: een fontein met een bronzen beeld van hem als Icarus en een vliegtuigpropeller gevormd door 199 groene glazen flessen, gevormd naar de originele propeller van zijn vliegtuigje.

Het katholicisme is diepgeworteld in die deel van Wallis. Er zijn dan ook vele kerken en kapellen, de een nog ouder dan de andere. Zij zijn fraai vormgegeven en vooral goed onderhouden.

Er is ook een moderne katholieke kerk, de Herz-Jesu Kirche uit 1968. Zij valt op door haar opvallende witte kleur en haar hoekige toren die een beetje haaks op de kerk zelf staat. Het klokkenspel is indrukwekkend: vijf verschillende klokken die ieder op zich een mooie klank hebben, maar die tezamen een bijzondere melodie vormen. Op de website is een geluidsfragment te horen, waarin dit duidelijk naar voren komt.

20180914_173858
Brig: de Herz-Jesu Kirche uit 1968

Na mijn wandeling ben ik neergestreken bij een authentiek uitzien chalet met een authentiek klinkende naam: Restaurant “zum Eidgenossen“. Daar at ik een lekker visje en dronk een licht-zoete witte wijn uit het gebied: een “Heida“, gemaakt van de Savagnin druif, die ook wel de Weisser Traminer wordt genoemd. Deze druiven komen in Zwitserland vooral in de Jura voor, maar ook in Visperterminen, een dorp in de buurt van Visp en Brig. Dit zijn de hoogstgelegen wijngaarden van Europa! Ook dat maakte het drinken bijzonder…

Deze namiddag en avond vormden een prettig begin van mijn tocht over de Via Alpina. Morgen ga ik de bergen in.

20180914_183850
Brig: Restaurant “zum Eidgenossen” in een authentiek chalet

7 reacties

 1. Driekus

  mooi stadje

 2. Marie-Noëlle

  Prachtig en leerzaam ‘

 3. Jaap

  Prachtig. Genieten maar.

 4. Gijs Bikker

  Veel plezier. Leuk om weer een beetje met je mee te kunnen genieten van je tocht.

 5. Erik

  Leuk verhaal, mooie foto’s en prachtig weer, is weer genieten!

 6. astrid

  Leuk die treegator…;)

 7. gerard

  leuke blog met veel wetenswaardigheden, wat de treegator betreft die zijn tegenwoordig ook in Arnhem te bewonderen (Huygenslaan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Wandelen in de bergen

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑