De Via Alpina als leidraad

2023: weer een nieuw wandeljaar!

Om de kaart te vergroten a.u.b. op het vakje in de linkerbovenhoek klikken! De grotere kaart opent op een nieuwe pagina.


18 februari 2023

Wandelen: natuurlijk in de bergen, maar niet alleen over de Via Alpina

Laten we hopen dat het jaar 2023 weer een jaar en ook een wandeljaar zal worden zoals we die in de tijd voor de Coronapandemie hebben mogen beleven… De goede voortekenen zijn er!

Er zijn wel veranderingen op komst, maar dan op het gebied van de langeafstandswandeling “Via Alpina” zelf: deze langeafstandswandeling in de Alpen door alle acht Alpenstaten, van Triëst in Noordoost-Italië naar Monte-Carlo in het Vorstendom Monaco in het westen, zal in de komende jaren een andere invulling krijgen. Vorig jaar bestond deze langeafstandswandeling 20 jaar. Toen kondigde de organiserende instantie, de CIPRA (Convention Internationale de la Protection des Alpes) aan dat de Via Alpina aangepast zou worden: het doel van de aanpassingen was om de tocht interessanter en uitdagender te maken. In de zomer van 2022 heeft een groep wandelaars, die de Via Alpina Explorers worden genoemd, de nieuwe route getest. Wanneer de veranderingen zullen worden doorgevoerd is op dit moment nog niet bekend, maar zij zijn wel ingrijpend. Er zal nog maar één route zijn: de Rode Route die in Triëst in Noordoost-Italië begint en door alle Alpenlanden naar Monte-Carlo in het Vorstendom Monaco gaat, zal in Vaduz in Liechtenstein aansluiten bij de Groene Route van Vaduz naar Lenk in het Zwitserse Berner-Oberland. In Lenk zal de tocht grotendeels het oude tracé naar Monaco volgen. Van de in totaal 341 etappes zullen er nog ruim 150 overblijven.

Voor mij is deze “Rode Route nieuwe stijl” door deze inperking minder interessant geworden. Dat is ook de reden waarom ik de titel van mijn website heb veranderd in “Wandelen in de bergen – De Via Alpina als leidraad“. Wandelen hoop ik nog lang te kunnen blijven doen – en daarover schrijven ook!

2 reacties

  1. DRIEKUS Heij

    Je hebt je “picket paaltjes”geslagen.
    Succes

    Driekus

  2. Gijs Bikker

    Veel plezier tijdens mooie tochten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Wandelen in de bergen

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑